Cosmetische ingrepen – Botox & fillers

Cosmetische ingrepen

Het is tegenwoordig zo normaal geworden om een spuitje hier en daar in je gezicht te laten zetten. Je bent één van de weinige van je vriendinnen die dit (nog) niet heeft laten doen. En ja je ziet er natuurlijk lekker fris uit en die rimpels zijn ook wel echt minder zichtbaar. Er wordt tegenwoordig steeds vroeger mee begonnen om rimpels te voorkomen, gekkenwerk. En naast Botox zijn fillers ook zo snel gezet om net dat beetje extra aan te zetten. Ondanks dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij doet vind ik het toch zo ontzettend jammer dat we steeds verder verwijderd zijn het accepteren van onszelf inclusief het verouderingsproces.
De een heeft meer geluk dan de ander maar laten we wel eerlijk wezen, we maken elkaar helemaal gek. Op de lange termijn (voorbij de 20 jaar) weten we nog niet wat dit met je gezicht en je lichaam doet. En naast je gezondheid, waarom is puur natuur niet meer genoeg? En als iemand er wel voor kiest om natuurlijk ouder te worden dan vinden we daar allemaal wat van, heel verdrietig. Wij vrouwen zijn heel goed in het oordelen, veroordelen en afvallen van elkaar, zo jammer. Gaat dit niet allemaal over de acceptatie van het zelf en daardoor valt het oordelen weg maar ook de noodzaak voelen van het verbeteren van jezelf. Je bent mooi zoals je bent. Het leven tekent en dat is soms gewoon heel erg kut, dat mag er zijn.

Wat is Botox?
Botox is de merknaam, de werkelijke stof is Botulinetoxine A is een neurotoxisch gif dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Dit is de meest giftige biologische stof dat bekend is. Het bindt zich aan het zenuwuiteinde precies op het punt waar de zenuw samenkomt met een spier. Hiermee wordt voorkomen dat de spier samentrekt. Dit komt doordat de stof de afgifte blokkeert van de chemische acetylcholine (neurotransmitter) door de zenuw. De spier wordt verlamd en er ontstaat ontspanning met uiteindelijk spierverzwakking tot gevolg. De acetylcholine afgifte is onomkeerbaar en na 2-3 maanden wordt de functie herstelt en groeien er nieuwe zenuwuiteinden en synapstische contacten.

Bijwerkingen
Bijwerkingen van Botox injecties zijn blauwe plekken, zwelling en pijn op de injectie plaats. Er zijn ook bijwerkingen die minder voorkomen maar treden in zeldzame gevallen op zoals griepverschijnselen, hoofdpijn, scheve glimlach, kwijlen, overmatig tranen of juist oog droogte. En wat te denken over het verspreiden van de Botox door je lichaam, daar wil je niet aan denken.
Gebruik Botox niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Botox als biologisch wapen
Je zou het niet verwachten of zelfs bedenken maar Botuline toxine kan ook ingezet worden als biologisch wapen. Het veroorzaakt misselijkheid, dorst, verstopping, algehele zwakte, rillingen, duizeligheid, slecht zicht en soms verlammingen en ademhalingsstoornissen. Een minuscule dosis van 70 nanogram is al voldoende om dit te veroorzaken. De incubatie tijd is enkele uren tot enkele dagen.

Botulisme
Voedselvergiftiging door slecht verwerkt voedsel en wordt veroorzaakt door botuline toxine.

Wat zijn fillers?
Fillers zijn gel (siliconen, hyaluronzuur) injecties die vooral opvullen, rimpels en plooien als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Ook geldt hiervoor dat er nog te weinig duidelijk is op de lange termijn. Sinds 2015 zijn permanente fillers verboden nadat er teveel mensen schade hadden opgelopen met als gevolg, uitslag, bobbels in het gezicht, ontstekingen en vullingen die steeds harder werden. Fillers kunnen ook aan de wandel gaan en ergens anders zich gaan vestigen. Ook kan je doormiddel van bindweefselmassage de fillers verplaatsen.

Fillers op basis van hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof dat in staat is om water aan zich te binden. Fillers op basis van hyaluronzuur wordt sneller opgelost, tussen de 6-12 maanden. Ook zijn deze fillers niet zonder gevaren. Onderzoek wijst uit dat chronische ontstekingen, knobbeltjes of plaque achtige verhogingen een resultaat hiervan kunnen zijn. Ook is uitgewezen dat deze geïnjecteerde stof na 23 maanden nog steeds aanwezig was in het lichaam.

Denk goed na of jij een lichaamsvreemde stof in je lichaam laat injecteren, je zou maar net degene zijn bij wie er onvoorziene bijwerkingen ontstaan of op de lange termijn klachten ontstaan.

Je bent mooi zoals je bent!