Vitamines & mineralen

Vitamines

Een gezonde stralende huid, dat is de ideale look. Maar je huid weerspiegelt je gezondheid dus zodra er een disbalans in je lichaam aanwezig is, zie je dit vaak terug in de huid. Huidproblemen zoals acne, eczeem, rosacea, gistbultjes, droge huid, etc zijn hier een mooi voorbeeld van.

Door een gezond en variabel eetpatroon, het nuttigen van verscheidene groenten en fruit, zorg voor je voor een gezond lichaam en een gezonde huid. Eet wat er groeit met de seizoenen mee en eet zo veel mogelijk de regenboog kleuren.

Naast gezonde voeding kan je je dieet verrijken met voedingssupplementen. Je kan je natuurlijk afvragen of je dit nodig hebt. De vruchtbare grond waarin onze groenten en fruit groeien is de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. Dit houdt in dat je nu minder vitamines binnen krijgt met dezelfde hoeveelheid je eet. Het Voedingscentrum zou eigenlijk met veel hogere inname moeten adverteren maar aangezien de huidige inname al niet haalbaar is bij vele, zou dit onbegonnen werk zijn. Kan je dan het beste nog iets extra’s ernaast slikken. Ik denk van wel. Maar ga niet zomaar van alles slikken want misschien heb je dit wel helemaal niet nodig, daarnaast plas je het overtollige weer uit, ook zonde. Je kan het beste bij een orthomoleculair therapeut langs gaan om een vitamine & mineralen test af te nemen zodat je precies inzicht hebt in de huidige stand van zaken.

In de winter tijd of wanneer de R in de maand zit kan je jezelf wel beschermen door extra vitamine C te slikken. Deze vitamine versterkt je immuunsysteem. Maar ga vooral naar buiten om het zonlicht op je gezicht te laten schijnen want de vitamine D aanmaak is de beste ziekteblokker.

Welke vitamines en mineralen zijn het belangrijkste voor je lichaam & huid?

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbare vitamine. Vitamine C versterkt je immuunsysteem, beschermt als antioxidant je lichaamscellen. Daarnaast zorgt het voor celvernieuwing en voor de aanmaak van collageen en versterkt daarmee het bindweefsel. Ook zorgt dit voor een goede ijzeropname, hierdoor wordt zuurstof getransporteerd waardoor je minder moeheid ervaart.

Vitamine D is een vet oplosbare stof, dit haal je het beste uit zonlicht maar als er door de korte dagen minder zon schijnt dan kan je vitamine D ook als voedingssupplement innemen. Vitamine D is belangrijk voor je immuunsysteem, sterke spieren, botten & tanden. In de zomertijd maak je het meeste vitamine D aan en je lichaam kan tot 3 maanden vitamine D opslaan maar dit is onvoldoende voor de rest van het jaar. Vitamine D zorgt ook voor een betere opname van magnesium.

Zink is een spoorelement, dit zijn mineralen waar je lichaam op draait. Zink is een onderdeel van veel enzymen. Enzymen zijn eiwitten die je lichaam nodig heeft voor belangrijke lichaamsfuncties zoals verteren van koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar zink is ook belangrijk voor je stofwisseling, goede werking van je immuunsysteem, de vruchtbaarheid bij de man en de hormoonhuishouding. Je lichaam maakt zelf geen zink aan dus dit kan je alleen halen uit voeding of supplementen.

Multivitamine heb je in vele soorten en maten. Waarom zou je dit slikken? Ons voedingspatroon brengt regelmatig onvoldoende bouwstoffen binnen voor onze cellen. Met een dagelijkse multivitamine kan je van alle belangrijke vitamines & mineralen net dat beetje extra binnen krijgen.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren (ALA, EPA & DHA) en zijn belangrijk voor je huid, hart, hersenen en gezichtsvermogen. Omega 3 is ook goed tegen een hoge bloeddruk, verlaging van LDL cholesterol, verlaagt het risico op hartfalen en inname tijdens de zwangerschap zorgt voor een goede ontwikkeling van de baby’s hersenen en netvlies. Je vindt omega 3 vetzuren in plantaardige oliën, vis, schelp & schaaldieren.
Let op, slik liever algenolie, dit bevat ook hoge concentraties omega 3, want voor al die visolie productie wordt de oceaan leeggevist, dit is onnodig.

Probiotica zijn goede bacteriën die belangrijk zijn voor een gezonde darmwerking. Bacteriën zijn in veel grotere getallen aanwezig dan onze genen, dus feitelijk verzorgt ons micobioom ons gedrag. De meeste bacteriën bevinden zich in onze darmen en onze darmen zijn verbonden met onze hersenen. Het onderzoek naar stoornissen en de darmflora is nog in volle gang maar niet elke stoornis komt uit het hoofd, sommige vinden hun oorsprong in onze darmen. Dus onze voeding en bacterie populatie is erg belangrijk. Zie het boek: De Poepdokter van Nienke Gottenbos oftewel De Groene Vrouw, voor meer informatie. Probiotica kan je huid en je lichaam ondersteunen in vele functies. Contact een orthomoleculair therapeut voor meer informatie.