Hormonen en de huid
Ik vind het fantastisch om een vrouw te zijn. De wondere wereld van het vrouwelijk lichaam, mijn inlevingsvermogen, gevoeligheid en kracht. Daar tegenover staat dat wij elke maand opnieuw een hele cyclus doorlopen met alle emoties en lichamelijke ongemakken van dien. De hormonen fluctueren behoorlijk, ze werken samen en ze wisselen elkaar af.
Maar wat zijn hormonen eigenlijk?
Hormonen zijn biochemische boodschappers die de activiteit van alle cellen, organen en weefsels beïnvloeden. Je lichaam en je huid staan dus onder invloed van hormonen, zo hebben we o.a adrenaline (vecht, vlucht reactie), cortisol (anti- stress hormoon), melatonine (slaaphormoon), insuline (suikerhormoon, IGF1), schildklier (T3/T4) en nog veel meer. Maar dit zijn belangrijke hormonen die ook belangrijk zijn voor een mooie huid. Bijvoorbeeld (chronische) stress zorgt voor ontstekingen en droge/doffe huid. Te weinig melatonine zorgt voor verstoorde slaap, wat ook bijdraagt aan een slechte huid. Insuline dat is nodig om het aanwezige glucose in de cel op te nemen. Bij een teveel aan suikers (geraffineerde suikers, koolhydraten, zuivel etc) stijgt het insuline in het bloed wat ervoor zorgt dat ook de insuline grow factor 1 (IGF1) concentratie wordt verhoogd. De IGF1 staat in relatie met de talgproductie —> ontstekingen.
Schildklier: je kan een traag of te snel werkende schildklier hebben, beide zorgen voor lichamelijke problemen. In relatie met de huid kan het droogte veroorzaken, uitval van de wenkbrauwen en een dunner wordende huid.
De huid
De huid staat ook onder invloed van deze hormonen. Één van de belangrijkste hormonen die zorgen voor een mooie, gehydrateerd huid is oestrogeen. Je kan te maken hebben met een te hoog of te laag oestrogeen gehalte. Bij een te laag oestrogeen gehalte holt je huid achteruit, je krijgt sneller rimpels (afname collageen en elastine) en het vochtgehalte is uit balans (hyaluronzuur). Bij een verhoging van testosteron is er vaak sprake van onzuiverheden of zelfs acne.
Hoe kunnen hormonen uit balans zijn?
Dit kan komen door je genen, (chronische) stress, voeding (o.a xeno oestrogenen), anti conceptie, slaaptekort en de overgang.