Vrouwelijke cyclus
Als vrouw hebben wij met de volgende seksehormonen te maken:
Oestrogenen (Oestradiol, Oestrol, Oestron)
Progesteron
Testosteron (dit is de voorstof van oestrogenen)
Dag 1-14
De eerste dag van je cyclus gaat in op de eerste dag van je menstruatie. Al tijdens de menstruatie maakt het lichaam zich klaar voor een nieuwe rijping van een follikel, er komen één tot drie rijpe eicellen vrij in de eierstokken. Het follikel stimulerend hormoon (FSH) zorgt voor de rijping van een follikel (eiblaasje). Het baarmoederslijmvlies verdikt zodat spermacellen de juiste weg kunnen afleggen.
Dag 14-16
De follikels zijn volledig gerijpt, de productie van oestrogeen is op z’n hoogst, hierdoor komt het luteïniserend hormoon (LH) vrij. Het luteïniserend hormoon zorgt voor de eisprong (ovulatie) en hiermee komt de eicel in de eileider terecht, hier kan ze bevrucht worden door een zaadcel. Het gele lichaam (omhulsel van een eicel) blijft achter in de eierstok na de eisprong, deze produceert progesteron voor de groei van het baarmoederslijmvlies, hierdoor kan een embryo zich nestelen.
Dag 17-28
De bevruchting kan alleen plaatsvinden zolang de eicel zich in de eileider bevindt. De bevruchte eicel komt in aanraking met het HCG hormoon (zwangerschapshormoon), hierdoor blijft de zwangerschap in stand. Zodra er geen bevruchting plaatsvindt daalt de testosteron spiegel en wordt de eicel en het gele lichaam afgebroken. Het baarmoederslijmvlies gaat bloeden en de menstruatie begint.
Anticonceptie
Om een zwangerschap te voorkomen is er anti-conceptie uitgevonden, zoals de (prik)pil, hormoonspiraal (Mirena), koperspiraal, hormoon pleister/staafje en de natuurlijke optie: temperaturen. Naast de voordelen van het voorkomen van een (ongewenste) zwangerschap zorgen de synthetische hormonen ook voor problemen in je lichaam. De boodschappen die worden verzonden worden niet meer ontvangen als het ware. Zelf gebruik sinds een paar jaar de Daysy, elke ochtend temperaturen om zelf meer inzicht te krijgen in mijn cyclus.