Exfoliëren

Wat is een exfoliant?
Onder een exfoliant valt een scrub of peeling. De dode huidcellen worden verwijderd en wat er over blijft is een heerlijk zachte huid. Door elke week te exfoliëren zorg je er ook voor dat de crème die je gebruikt beter wordt opgenomen, onzuiverheden minder kans maken en in de zomer houd je langer je mooie kleurtje vast. In de zomer mag je zelfs 2 keer per week je huid exfoliëren, dit omdat de huid verdikt door de zon (dat is het natuurlijke beschermingsmechanisme) en de huid hierdoor sneller kan verstoppen.

Scrubben 
Met scrubben verwijder je dode huidcellen d.m.v. suiker, koffiebonen, duidoorn, zout etc. Door deze korreltjes over je huid te bewegen koppel je de dode huidcellen los (dode huidcellen liggen als dakpannetjes over elkaar heen). Daarnaast stimuleer je met een scrub ook de doorbloeding, dit is goed om afvalstoffen af te voeren. Scrubben is voor de meeste huidtypes geschikt alleen niet voor een gevoelige, rosacea, couperose, acne huid. Omdat je door de mechanische beweging ook ontstekingen kan kapotmaken heb je kans dat de ontstekingen gaan uitbreiden. De roodheid die ontstaat bij gevoelige huidtypes neemt erg langzaam af.

Hoe kan je een scrub het beste gebruiken?
Zorg ervoor dat je huid gereinigd is voor je gaat scrubben. Maak je huid een beetje vochtig, breng met je vingers de scrub aan en maak ronddraaiende bewegingen over het hele gezicht. Je kan meerdere keren langs alle delen van je gezicht gaan maar niet over de ogen. Spoel daarna met water de scrub van gezicht.

Peeling
Met een peeling verwijder je dode huidcellen d.m.v. zuren zoals salicylzuur, BHA, fruitzuren. De zuren lossen de dode huidcellen op, dit kan met de juiste zuren geschikt zijn voor de meest gevoelige huid.
Een peeling verwijderd even goed de dode huidcellen als een scrub alleen heb je met een scrub meer het gevoel dat er echt iets is gebeurd. Dit is dus alleen maar een gevoel.

Hoe kan je een peeling het beste gebruiken?
Zorg ervoor dat je huid gereinigd is voor je een peeling aanbrengt. Breng de peeling aan op een droge huid en gebruik je vingertoppen om de peeling te verdelen over alle delen van je gezicht, behalve je ogen. Laat de peeling inwerken voor zo’n 10 a 15 minuten. Was daarna je gezicht met water of gebruik een nat washandje. Gaat je huid branden, verwijder de peeling dan meteen. Prikkelen mag wel, branden niet.

 

Resultaat = een stralende huid.