Onzuiverheden en comedonen

Onzuiverheden

Wat zijn onzuiverheden?
Onzuiverheden zijn o.a. zwarte comedonen (mee- eters), witte comedonen (talgpropjes) en puisten (ontstekingen).

Welke verschillende onzuiverheden bestaan er?
Zwarte comedonen (mee-eters), deze komen het meeste voor. Iedereen kent ze, mocht jij hier zelf niet zoveel last van hebben, dan ken je wel iemand waarbij de comedonen nogal in het zicht springen. Zwarte puntjes domineren gedeelten van het gezicht. De meeste zwarte comedonen ontstaan op de zogezegde T-zone van het gezicht. De T-zone bestaat uit: je voorhoofd, neus en kin. Een mee-eter ontstaat door een ophoping van dode huidcellen (hoornlaag, buitenste huidlaag) gemengd met talg en zweet. Wanneer deze laag in contact komt met zuurstof en licht oxideert deze en kleurt zwart. Als jij een verhoogde talgproductie hebt dat is de kans groot dat je ook meer last hebt van mee-eters.
Witte comedonen (talgpropjes), liggen op een dieper niveau dan de zwarte comedonen en zie je vaak wanneer je de huid spant of met bepaald lichtval. De witte comedonen komen niet in contact met lucht of licht. Deze ontstaan ook door een ophoping van talg en hangt aan een talgklier follikel. Er bestaat een grote kans dat een bacterie de oorzaak van de ontsteking (puistje) is.
Microcomedonen, deze zijn nog kleiner dan de witte comedonen en kunnen zich nog ontwikkelen in zwarte of witte comedonen.
Puistjes (ontsteking), de één heeft hier bijna nooit last van en de ander komt er niet vanaf. Een puist is ontstoken en dat doet pijn! Een puist ontstaat door een ontsteking van de talgklier follikel, veroorzaakt door een bacterie, de propioni bacterie. Deze talg is vaak dikker van textuur en hoopt zich op waardoor de uitvoergang van de talgklier verstopt raakt. Heb je veel last van puistjes dan spreek je van acne.


Comedonen (mee-eters)

Wat kan je doen tegen comedonen?
Comedonen worden vaak gezien als een last en een ophoping hiervan zorgt voor een vervuilde huid. Overmatig talg zorgt vaak voor problemen. Talg heeft ook zo z’n voordelen. Zonder talg kan de huid niet bewegen, het gaat uitdroging tegen en het biedt bescherming tegen de invloeden van buitenaf. Daarnaast verouderd je huid minder snel!

Oorzaak
De oorzaak van veel comedonen heeft er vaak mee te maken dat de talgproductie is verhoogd. Maar hoe ontstaat een verhoogde talgproductie? Dit kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende oorzaken zet ik op een rijtje:

✖️Hormonale disbalans (bijvoorbeeld teveel testosteron)

✖️Ongezonde voeding (veel suikers en te weinig vezels)

✖️Stress

✖️Verkeerde cosmetica (synthetisch, afsluitend)

✖️Erfelijkheid

✖️Anticonceptie (de pil, mirena spiraal, prikpil)

✖️Zwangerschap (meer oestrogeen, progesteron, groeihormoon)

✖️Overgang (oestrogeen & progesteron nemen af)

Wil je comedonen verwijderen en voorkomen?

✔️Gebruik elke avond een reiniging (reiniging & toner)

✔️Gebruik 1-2 keer per week een exfoliant (scrub of peeling)

✔️Gebruik 1 keer per week een reinigend masker

✔️Gebruik een crème dat past bij jouw huidconditie

✔️Let op je voeding, eet zo min mogelijk geraffineerde suikers, koolhydraten en transvetten. Eet vooral gezonde vetten, vitamine A, kurkuma, gember, groenten en bitter eten om de lever te ondersteunen. Daarnaast is probiotica een must!

✔️ Voedingssupplementen zoals zink of GLA

✔️ Laat de onzuiverheden verwijderen door een specialist