Rosacea

Rosacea

Rosacea betekent ‘rood als een roos’

Wat is rosacea?
Rosacea is een chronische ontstekingsreactie van de huid. Het uit zich in roodheid (blozen), gesprongen vaatjes, zwelling, bultjes en puskopjes. Daarnaast ben je gevoelig voor prikkels van binnenuit en buitenaf. De huid voelt warm aan, het kan jeuken en een branderig gevoel geven. Rosacea gaat gecombineerd met couperose, uitgezette bloedvaatjes waarvan de wanden zijn verslapt en de vaatjes niet meer vernauwen. Het ontstaat meestal op de wangen, neus, kin, voorhoofd en kan in lichte vorm of zware vorm voorkomen.

Hoe ontstaat rosacea?
De oorzaak ligt vaak in de darmen, daarnaast spelen erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol. Daarnaast speelt de Demodex mijt een rol bij de ontstekingsreactie. Meestal ontstaat rosacea tussen het 30e en 50e levensjaar. Een goede gezonde darmflora houdt de huid gezond.

Hoe kan ik mijn huid het beste verzorgen?
Te vermijden:

✖️Synthetische cosmetica / scrub

✖️UV stralen

✖️Temperatuurwisselingen (hitte/kou)

✖️Gluten

✖️Stress

✖️Pittig eten / alcohol

✖️Geneesmiddelen met vaatverwijdende werking

✖️Hormoonzalf

Producten
Het gebruik van milde natuurlijke verzorgingsproducten is aan te raden.
Daarnaast is het belangrijk om de huid barrière te herstellen door middel van Probiotica, Hyaluronzuur, Aloë vera, Glycerine en Vitamine E. Deze werkstoffen zijn onderdeel van de Sensitive lijn van Esse.

Elke huid is anders en daarmee ook elke reactie. Wat voor de één fantastisch werkt, heeft een averechtse werking voor de ander.