Stress

Stress

We ervaren allemaal weleens stress, er is alleen wel een verschil tussen langdurige stress en korte stress.Je huid is een weerspiegeling van je gezondheid dus het is dan ook vaak de huid die jou laat zien dat er iets niet in balans is. Stress zorgt voor een verlaagde weerstand en bij een verlaagde weerstand beschermen je cellen zich onvoldoende tegen invloeden van buitenaf maar ook van binnenuit.

Bij stress heb je een verhoogde aanmaak van cortisol, dit hormoon zorgt ervoor dat je de stress beter aankan maar zorgt ook voor lichamelijke problemen. Een te hoog cortisol zorgt voor o.a. een:
Verstoord slaapritme – minder rust en herstel, je lichaam staat in de overlevingsstand.
Verslechtering huid & haar- meer talgproductie en grotere kans op ontstekingen, huiduitslag, haaruitval.
Uitputting vochtreserves – vermindering aanmaak hyaluronzuur met vochtverlies als resultaat.
Darmklachten – stofwisseling problemen, verstopping en daardoor minder verlies van toxines die zich daardoor opstapelen.
Veroudering van de huid – cellen raken beschadigd en herstellen minder.

De meest voorkomende problemen zijn eczeem, rosacea, puistjes, veroudering van de huid. De meeste huidproblemen kan je dan ook het beste van binnenuit aanpakken. Wat vertelt jouw huid jou over jouw gezondheid? Eczeem start in je darmen, rosacea daar heeft de Dermodexmijt de overhand. Ik ben een enorme voorstander van een goede huidverzorging maar lukt het niet om je huidproblemen d.m.v. natuurlijke huidverzorging onder controle te krijgen, bezoek dan een orthomoleculair arts die samen met jou op onderzoek gaat om zo je problemen de baas te zijn. Vaak willen we 1,2,3, een oplossing maar vergeten we hoe lang we onszelf hebben verwaarloosd.
Te veel langdurige stress, ongezonde voeding, verkeerde huidverzorgingsproducten, te weinig slaap, als je dit wilt verbeteren kost dat tijd en geduld. Je kan heel veel zelf oplossen maar een quick fix is vaak niet de oplossing.

Wat kan je zelf doen aan het verminderen van stress?
Ga op tijd naar bed, zorg ervoor dat je voldoende uren slaapt (als dat mogelijk is).
Eet gevarieerd, voldoende groenten en fruit, drink 1,5-2 liter (gefilterd) water op een dag.
Mediteer, volg yogalessen, maak een wandeling door de natuur.
Focus je op het voelen van je lichaam (uit je hoofd), vertrouw op je intuïtie om zo de signalen van je lichaam op te vangen (leestip: Wanneer je lichaam nee zegt van Gabor Maté).
Beweeg regelmatig en wandel elke dag.
Adem via je buik en verminder de ademhaling die hoog in je borst te voelen is.
Informeer naar voedingsssuplementen die jouw dagelijkse voeding verrijken.

Welke stress signalen geeft jouw lichaam jou?
Bij iedereen is dit anders, de ene krijgt hoofdpijn, de ander last van duizelingen of je wordt overspoeld door moeheid. De lijst is eindeloos en je lichaam gaat steeds harder slaan om aan jou kenbaar te maken dat je mag vertragen en aandacht besteedt aan jouw lichamelijke behoeften.

Welke producten kan ik het beste gebruiken?
Dit advies is voor iedereen anders omdat elk lichaam anders reageert.