Ingrediënten huidverzorging
Er is zo ontzettend veel huidverzorging op de markt maar hoe weet je nou wanneer een product natuurlijk is en welke werking heeft een ingrediënt. Wat doen al deze verschillende ingrediënten met je huidbarrière en hoe merk je dat je huid verslaafd is?
Ingrediënten om te vermijden!
Minerale oliën zijn een afvalproduct van de benzine/petroleum industrie.
Gebruik je producten die minerale oliën bevatten, dan is je huid verslaafd aan deze stof. Minerale oliën kan je vergelijken met kaarsvet en legt een laagje over je huid waardoor de huid is afgesloten. Je huid (ons grootste orgaan) krijgt het signaal dat er voldoende talg aanwezig is en zal daardoor zelf minder talg aanmaken, dit resulteert in een droge huid. Na het douchen kan de huid erg trekkerig aanvoelen en dan grijp je al snel naar je crème, daarmee zit je in een vicieuze cirkel. Je huid blijft vragen om de crème en daardoor blijft je huid droog.
Cera Microcristalina
Ceresin
Microcrystalinne wax
Minerale olie
Ozokerit
Paraffinum liquidum
Paraffinum Subliquidum
Petrolatum (vaseline)
Siliconenolie wordt gemaakt uit silicium, een minerale verbinding die in de natuur overvloedig aanwezig is in de vorm van kiezelaarde, de voornaamste component van zand. Siliconen is een verbinding van silicium, koolstof en zuurstof. Deze verschillende soorten ketens zorgen voor verschillende vormen van siliconen, van kleinmoleculair tot grootmoleculair. Siliconen zijn synthetische materialen en het is rubberachtig en onbreekbaar materiaal. Dit sluit de huid af en heeft op de huid dezelfde werking als minerale oliën.
Dimethicone
Cyclomethicone
Cyclopentasiloxane
Cyclohexasiloxane
Geurstoffen zijn allergiserend en verstoren de huidbarrière. Naast allergische reacties kan parfum ook zorgen voor pigmentvlekken. Daarnaast wordt parfum in veel van onze verzorgingsproducten of wasmiddelen gebruikt waardoor er een build up ontstaat en een allergische reacties soms als verassing kan ontstaan.
Fragrance
Fragrance Mix
Parfum
Parfum Mix
Perfume
Perubalsem
Conserveermiddelen verstoren de huidbarrière en daarmee het microbioom. De huidbarrière beschermd de huid tegen alle invloeden van buitenaf. Een gezonde huidbarrière houdt voldoende vocht vast, verouderd minder snel en blaakt van gezondheid. Wanneer conserveringsmiddelen huishouden dan verliest de huid vocht, kunnen de pathogene de huid verstoren, verminderd de celvernieuwing en ziet je huid er dof uit. Vermijd vooral parabenen, dit zijn hormonale conserveringsmiddelen die de hormoonbalans verstoren.
Benzoic Acid
Butylparaben
Chlorhexidine
Ethyparaben
Formaldehyde
Methylisothiazolinone
Methyparaben
Phenoxythanol
Sodium Benzoate
Triclosan
Synthetische UV filters zijn sterk allergiserend maar kunnen ook huidkanker veroorzaken.
Benzohenone-3
Homosalate
Octocrylene
Octyl methoxycinnamate
Oxybenzone
Foaming agents zijn schuimende stoffen die de goede vetten van de huid verwijderen. Deze tasten hiermee ook de huidbarrière aan. De bescherming van je huid holt achteruit en daarmee raad ik je aan deze stoffen sterk te vermijden.
Sodium Laureth Sulfate SLES
Sodium Lauryl Sulfate SLS
Allergenen zijn sterk allergiserende stoffen die de huidbarrière aantasten.
Cocamidopropyl Betaine
Eucerit
Lanolin (Wolvet)
Polyethylene Glycol (PEG)
Propylene Glycol
Ingrediënten om te gebruiken!
Antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen die in de buitenlucht aan onze huid kleven. Vrije radicalen beschadigen onze cellen en weefsels en antioxidanten gaan de oxidatie tegen.
Ascorbyl Palmitaat
Rooibos-extract
Tocopherol
Natuurlijke vitamines stimuleren de celvernieuwing, verbeterd de wondgenezing, versterkt het collageen gehalte, beschermt de huid tegen UV stralen etc.
Vitamine A Retinyl Palmitate
Pro-vitamine B5 Panthenol
Vitamine C Ascorbyl Palmitate
Vitamine E Tocopherol
Plantaardige oliën zijn rijk aan vetzuren en voeden de huidbarrière. Bepaalde oliën werken ontstekingsremmend, bevatten veel antioxidanten, herstelt/kalmeert te huid.
Arganolie
Baobaolie
Jojoba-olie
Kokosolie
Macadamia-olie
Marula-olie
Rozenbottelolie
Sesamolie
Sheabutter
Teunisbloemolie